Shaolin

Tagged As:

Kung Fu-munkarna från det mytomspunna Shaolintemplet i norra Kina är ute på turné. Med showen Wheel of Life besökte de i början av juni scenen på Cirkus i Stockholm. Under drygt en timme gav de flera prov på varför man i första taget inte skall bråka med någon av Buddhas ockraklädda lärjungar.

Det här är äkta vara. När munkarna från Shaolin kliver in på scenen är det svårt att inte förvänta sig underverk. Myterna om deras Kung Fu-kunskaper är lika många som storslagna. Filmer som Ang Lees Crouching Tiger Hidden Dragonsätter också ribban högt. Jag kom på mig själv med att fantisera om hur munkarna skulle springa på väggarna med samma lätta steg som Michelle Yeoh gör i filmen. Men det är fiktion. Det här är verklighet och inga trick eller gröna dukar är tillåtna.

Shaolin blev ett hushållsnamn världen över i början av 80-talet genom filmen Shaolin Temple, (1982). Filmen vann stora framgångar och Shaolin förvandlades över en natt till en turistattraktion. Idag är Shaolin långt ifrån det ensliga tempel som man möter i filmerna. Shaolin Temple följdes snart upp med Shaolin Temple 2: Kids from Shaolin, (1984), och Shaolin Temple 3: North and South Shaolin, (1986). Filmerna innebar också debuten för Jet Li, idag en av Kinas största kampsortsfilmstjärnor, som nu övergått till att medverka i Hollywoodproduktioner som Romeo must die.

Wheel of Life är berättelsen om hur shaolinmunkarna, i templets tidiga skede, fick kämpa för att etablera och försvara det. Historien är en hyllning till munkarnas historia, religion och fysiska skickligheter. Nitton shaolinmunkar och sex barnmunkar, varav den yngste inte kan ha varit äldre än fem år, deltog i föreställningen. För att föra historien framåt medverkade också fyra skådespelare, som med ett mycket tydligt minspel gjorde att intrigen inte gick att missförstå. Även tre musiker fanns på scen och ackompanjerade det hela.

Myten berättar om hur en kejsare, imponerad av shaolinmunkarnas stridskonst, bad om hjälp för att försvara riket från en invaderande kraft. Detta har sedan varit en viktig del i Shaolintemplets historia. Stridsmunkarna hjälpte kejsarna att försvara Kina och slåss mot invaderande krafter. Som belöning fick shaolintemplet stora mängder land och pengar. Munkarna i berättelsen gick med på att hjälpa kejsaren, och gav fienden en match i Kung Fu som de sent skulle glömma. Men när shaolinmunkarna tackade nej till att bli kejsarens personliga livvakter hamnade de i onåd. För att hämnas bestämde kejsaren sig för att döda dem. Efter att ha sövt dem med giftig rök, skär han halsen av munkarna. När dårskapens moln skingras inser kejsaren vad han har gjort och begår självmord. Men shaolintemplets historia slutar inte där. Ur blodet från de mördade munkarna reser sig fem barnmunkar – ”De fem förfäderna”. Genom dem förs templets kunskaper vidare och bygger upp ett nytt starkt Shaolin. Livets hjul rullar vidare…

Kung Fu har alltid haft sin plats i shaolintemplet. Templet grundades, år 497, av den indiska buddistmunken Batuo, som var intresserad av kinesisk Wushu (kampsport). Han sägs inte ha tränat själv, men hans två närmsta lärljungar Seng Chou och Hui Gang var experter. Det ryktas om att ett bevis på Seng Chous benstyrka var att han kunde ”gå på väggen”! För munkarna fick Kung Fun också en annan betydelse. Övningarna fungerade som motion, för att de skulle kunna klara av den mycket fysiskt påfrestande meditationen. Övningarna blev även en meditation i sig själv.

Idag är en av de stridande shaolinmunkarnas främsta uppgift att sprida kunskapen om Shaolin, för att få det att växa i popularitet och storslagenhet. Och det lyckades föreställningen med. Showen var fylld av kampsportsscener som gav prov på deras olika tekniker, många inspirerande av djurriket. Trots att ingen sprang på väggarna visades andra häpnadsväckande trick. En munk virade lite rep runt den nedre delen av sina pekfingrar, för att sedan ställa sig på ”händer”, fast enbart med fingerspetsarna som stöd. En annan munk vilade på spjut, med rundade, men fortfarande mycket vassa, spetsar. Flera dödsföraktande hoppsparkar gjordes också med landningar som i sommartider påminner spänstiga mag- eller ryggplask.

Orsaken till att shaolinmunkarna kan prestera dessa nästintill omänskliga konster sägs vara att de har utvecklat speciella andningstekniker. Munkarna demonstrerade detta inför publiken innan de gav sig på sina uppgifter. Genom hela kroppen hämtas kraften som slutligen samlas i ett centra strax nedanför navlen. Efter denna övning är de oövervinneliga. Det som fascinerar i shaolinmunkaras uppvisning är den blandning av mjukhet och explosivitet som visas upp. De är som balettdansörer med rätt att döda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *