Cigarrer – Vardagslyx

Tagged As:

De små sakerna man unnar sig under veckans grå dagar gör vardagen mer överkomlig. En god middag, en god öl eller en god cigarr. Zoovillage rabattkod ska i en serie artiklar gå närmare inpå den enkla lyxen i vår vardag.

Cigarrökning kan ses som ett tecken på livsnjutande, att ha en romantisk syn på livet, förenat med en avslappnad men sofistikerad livsstil. Danske författaren Axel Sandemose, känd för den som skrivit Jantelagen, ska ha skildrat ett folkslag med orden:
”De levde som djur – de varken rökte eller drack.” Vilket visar lite att rökning är lika kulturellt betingat som alkohol. Sandemose ironiserar en aning över deras avsaknaden av lyx, men rör vid en viktig punkt – att människan är beroende av en lugnande undanflykter, om så bara för en stund.

Vanligtvis om du röker cigaretter och för första gången ska smaka på en cigarr är skillnaden oerhört märkbar. Men för den ovane kan cigarren upplevas som torr, besk eller rökig i dubbel bemärkelse. På samma sätt som första gången man smakar på kaffe, upplever man det beskt -men allteftersom cigarrökandets erfarenhet ökar kan röken bli ett lugnande bihag, alltmedan rökpelaren reser sig mot taket och man fylls av ett lugn.
Andreas Lundskog, på Brobergs Tobakshandel, ger rådet att först och främst ta det lugnt, och att i valet av cigarr helt påverkas av omständigheterna.
– En cigarr ska inte vara större än den tid man har att lägga på den, säger han.
Tidsspannet är allt mellan fem minuter för den minsta cigarillen till en och en halv timme för den längsta cigarren. Tändas ska den göras i dess spets, som innan ska avsnoppas med en avsnoppare – garanterat kan de hjälpa dig med det i tobaksbutiken du köpt den, för du kan förstöra hela cigarren om du använder sax, kniv, etc. Slocknar cigarren är det bara att tända den på nytt, rök inte för ”ofta” på den, den ska vila och aldrig ”varmrökas”. Viktigast att ha i åtanke är att man aldrig ska ”spara” en cigarr som redan varit tänd, för att rökas vid ett senare tillfälle. Den är en färskvara och hela ska rökas vid samma tillfälle.

Cigarrens utbyggnad utgörs av tre delar, i dess mitt finns två, tre eller fyra tobaksblad beroende på cigarrens tjocklek och styrka; detta kallas inlaga. Inlagan är omsluten av omblad som håller ihop den, som i sin tur täcks av täckbladet. Färgen på täckbladet avslöjar några av cigarrens egenskaper. Tumregeln är ju ljusare cigarr desto mildare. Kvalitén på cigarren kan du märka genom att försiktigt trycka på den, det ska vara en viss svikt, föreställ dig ”mjuk hårdhet”. Köp cigarren i en butik där de hålls fuktiga med humidor, eller har ett speciellt rum för färsk tobak.
– Valet av cigarr ska göras personligen, du ska inte automatiskt välja ett premiummärke, skapa dig en egen uppfattning om vad du tycker om istället, säger Anders.
– Cigarrer är precis som mat, man får ”lära sig” vad man tycker om. Hela cigarren måste rökas innan du kan bedömma den till fullo, fortsätter han.

Bästa nybörjarcigarren?
– De dominikanska cigarrerna är bäst att börja med, Avo eller Griffin’s, säger Anders.
Har man inte rökt innan upplevs cigarrer som ”tunga”, samtidigt som cigarrettrökare omedelbart märker smakskillnaden i ”vanliga” cigaretter och en smakrik cigarr. Till den som har svårt för cigarröken har Anders ett råd.
– Det sitter inte röken, utan eftersmaken är det intressanta, säger han. Analysera inte för mycket när du röker en cigarr, du får ge det en ärlig chans och hålla på litet tag tills du vänjer dig.
Anders menar att man hela tiden ska tänka på vad man ätit, druckit och gjort med munnen innan. Kaffe är en utmärkt dryck att kombinera med en cigarr, men kan kännas väldigt beskt tilsammans om inte kaffet sockras, om så bara en halv tesked.

Cigarr efter maten?
– Har man ätit en lätt måltid, ska cigarren vara mild – så att inte middagens goda eftersmak överrumplas – och vice versa, efter en smakrik middag ska en smakrik cigarr värdig nog rökas. Styrkan på cigarren väljer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *